Ágyúdörgéstől, puskalövésektől és kardcsörtetéstől volt hangos a Tisza-parti sétány 2017. március 4. napján Szolnokon: a honvéd hagyományőrzők - egyesületünkkel közösen - ismét felidézték az 1848/49-es szabadságharc tavaszi hadjáratának egyik legdicsőségesebb ütközetét, a szolnoki csatát. 

Lengyel, cseh, osztrák és magyar hagyományőrzők csaptak össze az ország egyik legjelentősebb hadijátékán, a most huszonegyedik alkalommal újrajátszott szolnoki csatában.  

Egyesületünk kora reggel érkezett meg szolnokra, a beöltözés, fegyverápolás és baráti beszélgetéseket követően a hagyományőrző egyesületekkel közösen a Tisza és a Zagyva találkozásánál található szoborkompozíciónál tisztelegtünk Damjanich János honvédtábornok és vörössipkásai emléke előtt.

A részletes haditerv ismertetése után a csata megkezdésére délután háromkor kaptunk engedélyt.

A hadijátékon - kiegészülve a lovasságot képviselő huszárokkal - tizenkét hagyományőrző alakulat mintegy 160 gyalogos- és tüzérkatonája vett részt. A csatajelenet hangulatát a felvonult nyolc ágyú tette teljessé.

A látványos bemutató honvédeink lendületes rohamával kezdődött, amelyet a várost bitorló császáriak képtelenek voltak megállítani. Valamennyi honvéd és huszár derekasan helytállt, végül szuronyroham és kézitusa döntötte el a csata kimenetelét – az ütközet természetesen idén is győzelmünkkel ért véget. 

A csata fáradtságát jóféle borral száműzve, bajtársi beszélgetéseket követően indultunk haza.