Ha Szentegyháza októberben, akkor az az Őszi Hadjárat.

 

Hetvenegy szekérnyi utazó, százhúsz lovas huszár. És a szekéren a Zalai Negyvenhetesek.... Idén az aradi vértanúk és a székely határőrök mellett a százötven éve történt kiegyezésről is megemlékeztünk.

Mi is éreztük, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a Szentegyházi Hagyományőrző Huszáregyesület és a Gyermekfilharmónia közös rendezvénye iránt. Az első napon, pénteken, a Szent András-plébániatemplomban tartott szentmise után a Templom téri megemlékezésen az aradi vértanú honvédtisztek haza- és családszeretetéről, lelkületéről esett szó. A beszédeknek zalai vonatkozása is volt, hiszen az Osztrák Birodalom és a Magyar Királyság között fennállt politikai, jogi és gazdasági kapcsolatok rendezése kapcsán a passzív ellenállás alakjára, a Söjtörön született  „haza bölcsére”, Deák Ferencre emlékeztek az őszi hadjárat résztvevői. Mottójául híres mondatát választották: "Kockáztathatunk mindent a Hazáért, de a Hazát kockáztatni semmiért nem szabad." Az estét a Fili és a huszárok elmaradhatatlan közös koncertje, és a baráti nótázás zárta.

Szombaton a szekeres-lovas felvonulást kissé megzavarta a cudar időjárás, de a hideg és az eső ellenére ismét jó hangulatú, nótázós, bajtársias eseményen vehettünk részt, mely a közös vacsorával és honvéd bállal zárult.

Vasárnap a Nyerges tetői megemlékezés után Bardócra mentünk, ahol részt vettünk a Budai II. Honvédzászlóalj megemlékezésén, akik a templomkertben, nagyajtai Cserey Ignác honvéd ezredes, a Budai II. Honvédzászlóalj első parancsnoka, majd későbbi nagyváradi és kolozsvári hadmegyei parancsnok tiszteletére emelt kopjafánál réztáblát helyztek el. 

Forrás: facebook

Még több kép hamarosan..